Een paard knippen betekent alle of delen van zijn vacht afscheren. Het wordt voornamelijk gedaan bij paarden die in de winter werken en het te heet zouden krijgen wanneer ze in hun volledige wintervacht werken. De manier van scheren (hoeveel van de vacht afgeschoren wordt) hangt af van hoe hard het paard zal werken en hoe dik de wintervacht wordt. Het zal de tijd die het neemt om het paard af te koelen verminderen en het borstelen makkelijker maken.

Scheren is vaak ook onderdeel van voorstellingen. Het laat netheid zien en verbetert hun uiterlijk tijdens een paardenshow. Dit wordt zowel in de zomer als in de winter gedaan.

Manier van scheren uitkiezen

 • Buik knipvorm: Voor deze manier van knippen verwijder je alleen haar aan de onderkant van de nek en buik. Dit wordt vaak gedaan bij pony’s die buiten leven en alleen in de weekenden gereden worden. Bij sterke pony’s hoeft dit mogelijk niet gedaan te worden, tenzij het weer erg slecht is.
 • Laag/hoog spoor knipvorm: Het haar wordt geschoren aan de onderkant van de nek en buik tot aan waar de sporen van een pony die bereden wordt zitten. Zoals de naam aangeeft wordt bij een hoog spoor de vacht tot een hogere lijn afgeschoren dan bij een laag spoor. Het onderste gedeelte van het hoofd wordt soms ook geschoren. De benen worden niet geknipt. Deze manier is geschikt voor paarden die tijdens de dag buiten staan en regelmatig middelzwaar werk doen.
 • Ierse knipvorm: Een lijn wordt getekend van de bovenkant van het hoofd tot de buik om een driehoekige vorm te maken. Alles in deze vorm wordt geschoren. Vaak wordt de helft van het hoofd ook geschoren, maar de benen niet. Dit wordt gedaan bij paarden die licht werk verrichten en tijdens de dag buiten gezet worden.

Paard scheren

 • Deken knipvorm: Dit is vergelijkbaar met het spoor knippen, maar de nek wordt volledig geschoren en het hoofd wordt half of volledig geknipt. De benen worden niet geknipt. Dit is goed voor paarden die zwaar werk verrichten, aangezien het haar verwijdert waar ze zweten, maar er blijft tegelijkertijd genoeg haar over om ze warm te houden.
 • Jager knipvorm: Bijna al het haar wordt verwijderd, behalve van de benen om wat bescherming te bieden. Soms wordt er haar in de vorm van een zadel achter gelaten en minder vaak voor de buikriem. Dit wordt gedaan om bescherming tegen het wrijven van het zadel te bieden. Omdat het meeste haar bij deze knipvorm verwijdert wordt, moet je goed opletten dat het paard niet te koud wordt.
 • Volledige knipvorm: Bij deze knipvorm wordt alle vacht afgeschoren. Dit wordt gedaan bij showpaarden die veel aan competitie doen, om ze een strakke vacht te geven waar zweet makkelijk van af kan verdampen. Een volledige knipvorm zou alleen gedaan moeten worden als het paard niet buiten gezet wordt tijdens de winter of de nacht.

Je paard voorbereiden

 • Borstel je paard: Vuil en afval in de vacht van het paard kunnen de messen van je scheerapparaat bot maken terwijl je deze gebruikt. Het is dus het beste om je paard te borstelen voordat je hem gaat scheren. Geef je paard wanneer mogelijk de nacht voor het scheren ook een bad, om zoveel mogelijk vuil te verwijderen.
 • Markeer de gebieden die je wilt scheren: Gebruik krijt of maskerende tape om gebieden van de paardenvacht te markeren. Zorg ervoor dat je rechte lijnen gebruikt en markeer alle gebieden voordat je haar begint te verwijderen.

Paard knippen

 • Zorg ervoor dat je paard niet bang is voor het geluid van het scheerapparaat: Het geluid dat het scheerapparaat creĆ«ert maakt de meeste paarden bang, vooral als ze nog nooit eerder gescheerd zijn. Laat het paard het scheerapparaat zien en zet deze een paar meter van het gezicht vandaan aan. Laat zien dat het geluid van het scheerapparaat komt.
 • Laat je paard gewend raken aan de vibraties van het scheerapparaat: Naast het geluid kunnen de vibraties die het scheerapparaat maakt, het paard ook laten schrikken. Test hun reactie uit door het scheerapparaat aan te zetten en het handgreep gedeelte tegen het paard aan te houden. Zodoende kan het paard de vibraties voelen, zonder dat haar verwijderd wordt. Mocht je paard erg snel schrikken, dan kan je je hand tegen je paard aanhouden en de achterkant van het scheerapparaat tegen je hand aanhouden. De vibraties zullen door je hand gaan, zodat je paard de vibraties niet rechtstreeks op zijn/haar huid voelt.

Je scheerapparaat voorbereiden

 • Selecteer twee verschillende scheerapparaten: Over het algemeen is het goed om ten allen tijde tenminste twee scheerapparaten paraat te hebben. Je hebt een nodig voor het scheren van grote gebieden en een kleinere voor gevoelige gebieden, zoals rond het gezicht.
 • Maak de mesjes scherp: Bij al het scheren geld dat scherpere mesjes het proces makkelijker maken. Als je een nieuw scheerapparaat gebruikt, dan is dit waarschijnlijk niet nodig. Maak de mesjes van een oud scheerapparaat zelf scherp of laat ze scherp maken.

Paardenshow

 • Maak de mesjes schoon en doe er wat olie op: Zorg ervoor dat er niks op de mesjes zit dat het proces kan vertragen of verstoren. Een ophoping van vuil en modder zullen ervoor zorgen dat het proces een stuk langer duurt. Bedek de mesjes met een beetje olie wanneer ze schoon zijn en laat het scheerapparaat 10-20 seconden draaien. Hierdoor zullen ze soepeler werken terwijl je aan het scheren bent.
 • Let op de temperatuur van je scheerapparaat: Kamertemperatuur is de juiste temperatuur. Als je scheerapparaat heet wordt, dan raakt de motor oververhit en zal het apparaat niet goed werken. Laat je scheerapparaat een paar minuten afkoelen als deze erg heet is en ga daarna pas verder.

Je paard scheren

 • Start op een minder gevoelige plek: Begin met scheren op een gebied van het lichaam van het paard waar het niet snel kietelt. Dit is hoogst waarschijnlijk de nek of de zijkanten.
 • Begin met scheren: Zet het scheerapparaat aan voordat je deze tegen het lichaam van het paard aanzet. Begin vervolgens met scheren tegen de richting van de haargroei in. Probeer de lijnen recht te houden en verwijder al het haar in een gebied, voordat je aan een ander gebied begint. Pas goed op met de hoeken van het scheerapparaat, zodat je het paard er niet mee prikt.
 • Ga door met het scheren van stroken: Werk in lange, nauwe gebieden om de meest gelijke resultaten te bereiken. Overlap elke nieuwe strook die je afscheert, zodat je geen ongelijke delen krijgt. Scheer vanuit verschillende hoeken als je haar tegenkomt dat in de tegenovergestelde richting groeit, zodat je alles kan verwijderen.

Paard deken knipvorm

 • Wees voorzichtig rond de manen en staart: Bedek de manen en staart en beweeg ze naar de andere kant wanneer je in de buurt van deze scheert, zodat je niet per ongeluk lange haren scheert. Zorg dat een vriend je helpt wanneer dit nodig is, zodat het makkelijker voor jou en je paard is.
 • Scheer het gezicht als laatst: Bewaar het gezicht voor het laatst wanneer je deze moet scheren voor de gekozen knipvorm. Dit zal helpen om hun angstwaarden laag te houden. Zorg ervoor dat je het kleinere scheerapparaat voor deze en andere gevoelige gebieden gebruikt.
 • Trim overgebleven haren: Als je niet alles scheert, dan zullen er gebieden zijn die nog steeds haar hebben en sommige zullen een beetje lang zijn. Gebruik een trimmer om erg lange haren te trimmen, deze kan je meestal rond de benen vinden.
 • Ruim het haar op: De haar dat op de grond valt moet opgeveegd en opgeruimd worden. Paardenhaar ontleed echter niet snel, dus het zou niet op een mest- of compostbult gegooid worden. Doe het in plaats daarvan bij het normale afval.
 • Doe een deken op je paard: Je paard zal niet gewend zijn aan de extreme verandering van de temperatuur als gevolg van het hebben van veel minder haar. Daarom hebben ze een deken nodig wanneer je ze buiten zet. Over het algemeen geldt dat een dun deken voldoende is voor een dunne vacht en een dik winterdeken wanneer het erg koud is.

Tips

 • Je hebt waarschijnlijk een extra setje nodig als je een goedkoop scheerapparaat gebruikt, aangezien de mesjes van deze sneller bot zullen worden.
 • Begin met een buik knipvorm, vervolgens lage spoor, hoge spoor, deken, jager en tot slot een volledige knipvorm en stop bij een knipvorm die geschikt is voor je paard. Door het in stadia te doen kan je het scheren later afmaken wanneer jij of je paard geen geduld meer heeft of de mesjes te bot zijn. Zodoende ziet je paard er nog steeds goed uit.

Hoe Paard scheren

 • Scheer niet de eerste keer voor een belangrijke show of evenement. Vraag iemand met ervaring om te scheren als je wilt dat je paard er goed uitziet. Je eerste scheerbeurt zal er namelijk een beetje rommelig uitzien.
 • Zorg ervoor dat je een paar extra mesjes bij de hand hebt als je van plan bent om een volledige of jager knipvorm in een keer te doen, zodat je het eerste setje kan vervangen als deze bot wordt. Deze knipvormen in een keer doen raden we echter af als dit je eerste keer is.
 • Het scheerapparaat wordt warm. Zorg ervoor dat je hem afkoelt met een verkoelende vloeistof en zet hem uit en laat hem afkoelen wanneer dit nodig is.
 • Scheer niet een dag voor een show. Doe het een week van te voren.
 • Scheer niet te laat in het jaar (rond het begin of in het midden van de lente), aangezien dit de groei van de zomervacht zal verstoren.
 • Scheer NOOIT het gezicht! Het kan erg gevaarlijk zijn en er zijn personen geweest die de ogen van hun paarden kwijt zijn geraakt.

Waarschuwingen

 • Sommige paarden vinden het niet fijn of zijn bang om gescheerd te worden. Maar verdoving is niet gerechtvaardigd, tenzij het scheren essentieel is voor de gezondheid of comfort van je paard.
 • Gebruik altijd een stroomonderbreker wanneer je elektrische apparatuur in de buurt van paarden gebruikt.
 • Pas op dat je je paard niet snijdt.
 • Alhoewel trimmers en scheerapparaten op elkaar lijken, zijn trimmers niet krachtig genoeg om een paard te scheren. Je zou moeten kiezen voor een licht of middelzwaar scheerapparaat, wat afhangt van hoeveel je wilt scheren. De zware zijn voornamelijk voor professionals of grote maneges die een hoop paarden scheren.

Dingen die je nodig hebt

 • Scheerapparaat die geschikt is voor het scheren van paarden
 • Stroomonderbreker
 • Een scherp setje messen
 • Een extra scherp setje messen (voor als een je groot gebied scheert of een goedkoop scheerapparaat gebruikt)
 • Een extra scheerapparaat (optioneel)
 • Scheerolie
 • Verkoelende vloeistof
 • Een praam (alleen wanneer nodig)
 • Trimmers voor het trimmen van het hoofd
 • Scheermesjes om fouten te fixen
 • Een betrouwbare helper
 • Een hooinet of andere afleiding voor het paard
 • Overall

Paard scheren knipvormen

Conclusie

We hopen dat het met deze tips een stuk makkelijker voor je wordt om je paard te scheren. Zorg altijd dat je voldoende tijd hebt en dat de veiligheid van je paard altijd voorop staat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *