Terwijl de dagen korter worden, lijkt het wel dat de haren van een paard steeds langer worden. Een oplossing voor dit is het lichaam van je paard trimmen. Je kan dit volledig of deels doen en wat je kiest hangt af van de leefomstandigheden van je paard en of je hem/haar wel of geen deken wilt geven. Als je paard buiten leeft en je geen deken wilt gebruiken, dan kan je de gebieden knippen waar hij/zij het meeste zweet. Hierbij moet je denken aan de nek, tussen de voorste poten, onder de buik en rond het buikriem gebied en zijkant. Dit wordt ook wel een spoor of trace knipvorm genoemd. Tenzij je in een gebied woont waar de temperaturen extreem zijn in de winter, is een deken niet nodig als je je paard gedeeltelijk gaat trimmen.

Door het verwijderen van het dikke haar in deze gebieden, zal je paard sneller drogen na een goed wasbeurt. Deze gebieden van je paard trimmen fungeert ook als een koelmechanisme, aangezien je de vasculaire gebieden blootstelt. Wanneer je het haar in de nek wegscheert, stel je de belangrijkste slagaders bloot aan koelere temperaturen, omdat ze niet bedekt zijn met een deken van winterhaar. Als een gevolg wordt het bloed ook gekoeld, wat helpt om de lichaamstemperatuur te reguleren, waardoor je paard minder zal zweten.

Hoe Paard Trimmen

Je kan het haar op het onderste gedeelte van de poten ook scheren, wat het makkelijker zal maken om opgedroogde modder en vuil te verwijderen. De lange haren onder de ellebogen van je paard afscheren, zal daarnaast helpen om de kans op pijn door de buikriem te verkleinen. Als je besluit om al het haar van je paard af te scheren, dan moet hem/haar wat geven na de knipbeurt. Het belangrijkste item is een deken. Door het verwijderen van de wintervacht, verwijder je het enige middel die hem/haar tegen de elementen beschermt. Een deken is een must tijdens de winter als je op deze manier je paard trimmen gaat. Als je in een gebied woont waar de temperatuur regelmatig onder nul komt in de winter, dan zou je je paard binnen moeten zetten in de avond en op erg koude dagen. Ook moet je een kap overwegen om de nek warm te houden.

Je paard trimmen

De eerste stap wanneer je een paard trimmen gaat, is beginnen met een schoon paard. Geef je paard een grondig bad om stof en vuil te verwijderen. Het scheren van een vies paard zorgt er niet alleen voor dat je knipbeurt er niet mooi uit komt te zien, maar je scheermessen zullen ook snel bot worden. Gebruik bijvoorbeeld rozenwater shampoo om zweet en vuil te verwijderen, zonder dat je de natuurlijke oliën in de vacht van je paard elimineert. Gebruik daarna rozenwater conditioner om de opbouw van chemicaliën, mineralen en zweetresten op te lossen. Zorg ervoor dat je producten gebruikt die panthenol en zijde conditioners bevatten, aangezien deze het haar en de vacht voeden en bevochtigen, wat je paard trimmen een stuk makkelijker maakt. Laat je paard volledig opdrogen en gebruik vervolgens een spray om statische elektriciteit tijdens het scheren te verminderen, waardoor je een mooie, rechte scheerlijn krijgt.

Hoe hoger het nummer van het scheermes, hoe korter de knipbeurt. Gebruik een nummer 10 of multifunctioneel scheermes voor het lichaam van je paard. Scheer tegen de richting van de haargroei in met lange, gelijke lijnen. Maak het scheermes regelmatig schoon met een borstel en controleer dat de mesjes niet te heet worden.

Paard Trimmen scheerapparaat

Tijdens het scheren van de gevoelige huid (bijvoorbeeld de zijkant) moet je in de richting van de haargroei scheren en de huid van je paard strak houden tijdens het scheren. Tijdens het scheren rond de ellebogen en het buikriem gebied kan je de huid bewegen om het scheren makkelijker te maken. Pas echter wel op, want paarden zijn soms gevoelig in deze gebieden.

Je kan geknipte gebieden mengen met gebieden die niet geknipt zijn, zoals rond het gezicht en de benen. Door het haar in dezelfde richting als de haargroei te trimmen, zal je de gebieden die niet geknipt zijn in de geknipte gebieden ‘kammen’. Dit moet je mogelijk een aantal keer doen om het haar goed te mengen. Als je haar rond het zadelgebied wilt laten zitten, dan is het belangrijk dat je dit gebied markeert voordat je begint met het scheren. 

Als je paard het toe laat om de oren te knippen, kan je de randen trimmen. We raden niet aan om haar aan de binnen- of buitenkant van de oren af te scheren, maar je kan ze trimmen om ze er minder pluizig uit te laten zien. Houd het oor zachtjes vast wanneer je dit doet. Als je paard het niet toe laat, dan kan je ze beter laten zoals ze zijn.

Wanneer je klaar bent met je paard trimmen, zou je al het geschoren haar er af moeten wassen en vervolgens een haar conditioning behandeling moeten geven. Los een kleine hoeveelheid rozenwater conditioner op in een emmer warm water en masseer het in de vacht met een spons. Droog je paard vervolgens af met een schone handdoek.

Paard Trimmen tips

Spoel je paard af of was hem/haar na een volledige of gedeeltelijke knipbeurt met zo min mogelijk water en gebruik warm water wanneer mogelijk. Maak je paard droog met een een handdoek en bedek hem/haar met een koeler om het overgebleven vocht te verwijderen. Houd je paard in de zon en/of uit de tocht totdat hij/zij volledig is opgedroogd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *