Een paard borstelen is erg bevorderlijk, aangezien de vacht niet alleen schoongemaakt wordt, maar het paard ook een mooi uiterlijk krijgt. Daarnaast helpt het ook om een gezonde emotionele band tussen het paard en de persoon te creëren en het helpt om vertrouwen te ontwikkelen. Een paard borstelen helpt om de natuurlijke oliën in de vacht vrij te laten die je paard helpen om te beschermen tegen de natuurlijke elementen, zoals wind en regen. Ook zorgt het voor een goede bloedsomloop. Je zou regelmatig moeten borstelen om de vacht en huid van het paard gezond te houden. Daarnaast geeft je paard borstelen je ook de kans om te controleren of je paard gezond is en geen externe verwondingen heeft. Gelukkig genieten paarden in tegenstelling tot honden en katten over het algemeen van borstelen. Hierdoor wordt het een taak waar je van kan genieten, omdat het paard blijft staan, maar pas wel op. Houd altijd een hand op je paard als je achterlangs gaat, zodoende weet hij/zij dat je daar bent en een eventuele schop komt tegen je been in plaats van je hoofd. Ga niet langs de voorkant van het paard als je het paard ergens aan hebt vast gebonden, aangezien je hier mogelijk in verstrikt kan raken.

Stappen voor je paard borstelen

Hoe Paard Borstelen

Zet je paard vast

Alhoewel sommige paarden goed genoeg getraind zijn om stil te staan tijdens het borstelen, zullen veel de natuurlijke behoefte hebben om na een tijdje weg te lopen. Zorg dat je het leidtouw vastmaakt aan een paal met een knoop die makkelijk los gaat of laat een vriend(in) of collega het touw vasthouden.

 • Gebruik altijd een knoop die makkelijk los gaat als je probeert om je paard vast te maken aan een ring of paal. Als ze door iets schrikken en weg proberen te rennen of vallen, dan kunnen ze hun nek breken wanneer je een normale knoop gebruikt. Dit is uiteraard gevaarlijk voor het paard, maar zorg er ook voor dat de knoop niet te los zit en het paard makkelijk weg kan lopen.

Maak de hoeven van je paard schoon

Om de voet van je paard op te tillen ga je met je hand bij het been naar beneden en knijp je zachtjes in de pees van je paard. Leun tegen de schouder van je paard en til de voet op als hij/zij de voet niet opheft. Gebruik een hoevenkrabber en begin bij de hiel van de voet en ga voorwaarts richting de teen. Verwijder voorzichtig alle stenen, vuil en andere objecten. Zorg ervoor dat je groeven aan beide kanten van de kikker schoonmaakt. De kikker (het V-vormige zachte deel van de hoef) is gevoeliger, dus vermijd het gebruik van hoevenkrabber. Een hoevenkrabber op de kikker gebruiken kan ervoor zorgen dat je paard kreupel wordt, aangezien het erg gevoelig is.

 • Door de voeten eerst te krabben, is de kans groter dat je kreupelheid opmerkt voordat je klaar bent met je paard borstelen. Het is sterk aanbevolen, aangezien je niet alleen kreupelheid op kan merken, maar het ook kan voorkomen door stenen en vuil te verwijderen die de kikker kunnen beschadigen of verwonden. De hoeven krabben voordat je gaat rijden is bijna essentieel, vooral als je paard geschoeid is, aangezien dit het een stuk comfortabeler voor het paard maakt. De voeten van je paard krabben kan ook helpen om spruw te voorkomen en verwijderen. Dit is een plakkerige, zwarte schimmel die rond de kikker kan ontstaan.
 • Er staat niet een specifieke tijd voor je paard borstelen, aangezien je de tijd kan nemen om de voeten van je paard te krabben.  Je moet alleen onthouden dat je het voor en na het rijden doet.

Paard Borstelen stappen

Gebruik een roskam om los haar te verwijderen

Rubberen roskammen zijn gemaakt om vuil, modder en andere dingen die vastzitten in het haar van je paard los te maken. Ga hierbij tegen de richting van de haargroei in. Dit zou altijd gedaan moeten worden voor het borstelen voor de beste resultaten en om je paard goed te onderhouden. Gebruik de kam in krachtige, kleine, ronde bewegingen over de spieren van je paard. Vermijd harde gebieden, zoals het gezicht, ruggengraat en benen.

 • Begin aan een kant en start bij nek, naar de buik en helemaal tot aan het staartstuk. Herhaal dan het proces voor de andere kant van je paard.
 • De roskam zou in een ronde beweging tegen de richting van de haargroei gebruikt moeten worden. Hiermee maak je losse haren en vuil los, waar je anders gewoon overheen zou borstelen.

Gebruik een harde borstel

Een harde borstel heeft harde haren om vuil en haar te verwijderen die los zijn gemaakt door de roskam. Gebruik de borstel in korte, rechte, snelle bewegingen, zodat de haren doordringen in de vacht en al het vuil verwijderen. Begin bij de nek en werk richting de staart. Het is niet aanbevolen om een harde borstel op de benen van het paard te gebruiken, aangezien deze veel gevoeliger zijn dan de rest van het lichaam. De benen zijn hard en nauw en het is oncomfortabel voor het paard als je te hard borstelt met deze borstel.

 • Gebruik deze borstel niet op het gezicht, oren, manen, staart, benen of geschoren gebieden, aangezien dit direct ongemak voor het paard kan veroorzaken. Dit kan het paard gestrest of bang maken en laten schrikken.
 • Gebruik een zachte doek op delen waar het paard niet geborsteld wil worden met de harde borstel.

Paard Borstelen tips

Maak schoon met een zachte borstel

Zoals de naam al aangeeft, kan de zachte borstel vanwege zijn textuur op alle gebieden gebruikt worden (pas echter op rond het gezicht). De zachte borstel verwijderd achtergebleven stof en haar. Eindig met het hele lichaam van je paard borstelen, ook de gevoelige gebieden zoals het gezicht en de benen.

 • Gebruik een gezichtsborstel als je een aparte borstel voor het gezicht wilt gebruiken. Ze zijn gemaakt om het gezicht van paarden te borstelen. Ze zien er uit als kleine zachte borstels en passen veel makkelijker op het gezicht van een paard.

Maak het gezicht van je paard schoon

Pak een natte spons of wasdoek en veeg de ogen van je paard en de neus schoon. Gebruik een andere spons of doek voor het gebied onder de staart. Deze gebieden hebben vaak een opbouw van vocht, vuil en slijm en moeten schoon gemaakt worden. Onthoud dat je altijd voorzichtig moet zijn, aangezien deze gebieden gevoelig zijn.

 • Gebruik verschillende sponsen of doeken voor elk paard (als je meerdere paarden borstelen gaat) om te voorkomen dat je infecties verspreidt.

Kam de manen en de staart

Gebruik een kam met wijde tanden of borstel om klitten uit de manen en staart te krijgen. Gebruik voordat je begint eerst je vingers om de haren in grote klitten te scheiden. Houd de hele staart/groot gedeelte van de manen in één hand (om plotselinge rukken te voorkomen) en kam de klitten er uit met de andere. Ga aan de zijkant van het paard staan wanneer je de staart borstelt, om te voorkomen dat je het paard laat schrikken of trappen. Op deze manier sta je op een veiligere plek wanneer het paard trapt en is de kans kleiner dat je gewond raakt. Ga hiermee door totdat je de hele staart gekamd hebt.

 • Zorg ervoor dat je met het paard praat en houd je hand op het paard, zodat je hem/haar niet laat schrikken.
 • Gebruik natuurlijke manen/staart sprays in plaats van de soort gebaseerd op siliconen als je haarproducten wilt gebruiken. Spray het erop en meng het goed in de haren. Naast dat het zal helpen tijdens het ontklitten, zal het ook bevochtigen en het haar er glanzend uit laten zien.

Paard Borstelen voordelen

Gebruik vliegenspray in de zomer of op hete dagen

Vliegen kunnen erg irritant zijn, kunnen rond het gezicht zitten, infecties verspreiden en grote vliegen (dazen) kunnen bijten en pijn veroorzaken. De vliegen zullen jou waarschijnlijk ook lastig vallen. Spuit de spray gewoon over het paard en pas op dat je het gezicht vermijd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *