Een paard scheren wordt gedaan om deze er aantrekkelijker uit te laten zien voor paardenshows en ook voor het gemak van de eigenaars. De volgende gebieden mogen geschoren worden: manen, staart, oren, snorharen, gezicht, benen. Wat geschoren wordt hangt af van de persoonlijke voorkeur en het paardenras. Het wordt bijvoorbeeld als fout gezien om de benen van een trekpaard te scheren.

Paard scheren tips – Manen

Over het algemeen is de manen van een paard scheren niet normaal. In plaats daarvan worden ze ingekort of getrokken met een trekkam. De manen trimmen met een schaar is moeilijk om gelijk te krijgen en zorgt er vaak voor dat het haar alle kanten op gaat staan. Getrimde manen gaan mogelijk ook rechtop staan. Sommige paarden hebben echter manen die altijd rechtop staan.

Het is echter normaal om een klein deel van de manen achter de oren te weg te scheren. Dit wordt een ‘teugelpad’ genoemd en wordt gedaan om de teugel makkelijker vast en los te maken. Sommige personen scheren zelfs zo’n 15 cm weg voor een teugelpad. Dit vinden wij er persoonlijk raar uit zien, maar sommige personen zweren er bij.

De manen volledig verwijderen wordt soms ook gedaan. Het kort scheren van de manen wordt mogelijk gedaan als de manen er altijd lelijk uit zien. Sommige personen zijn er ook van overtuigt dat het paard het koeler heeft zonder de manen en verwijderen deze voor de zomer. De manen van jaag cobs en werk cobs worden in Engeland uit traditie verwijderd om de nek er meer gewelfd uit te laten zien. Gekleurde cobs worden echter altijd gepresenteerd met volle manen. De voorlok wordt altijd verwijderd bij cobs, maar wordt mogelijk wel of niet zo gelaten bij andere rassen. Sommige personen denken dat de voorlok verwijderen de ogen van het paard meer kwetsbaar maakt voor insecten. De manen van muilezels wordt vaak ook afgeschoren, omdat ze vaak dunne, rechtopstaande, ezelachtige manen krijgen.

Bij sommige rassen zouden de manen ‘vol’ gelaten moeten blijven. Dit wordt vaak gedaan bij Arabieren en is traditie bij de meeste Noord-Europese pony rassen. Standaarden specificeren de maximale afmeting van een teugelpad.

Waarom Paard Scheren

Paard scheren tips – Staart

Wederom zouden sommige rassen een volle staart moeten hebben. Het is echter zelfs voor zulke rassen normaal om de staart genoeg te trimmen, zodat deze niet over de grond gesleurd wordt en vies wordt. De meeste rijpaarden hebben een zogenaamde ‘banged’ staart. Zorg ervoor dat je een hulp de staart op laat tillen als je dit wilt doen en pak de staart ongeveer 10 tot 15 cm onder het spronggewricht vast en knip de staart recht af. De staart zou opgetild moeten worden, zodat de staart juist is wanneer op het paard gereden wordt. Paarden heffen namelijk hun staart op tijdens het bewegen. Sommige personen knippen de staart graag in lagen, wat er volgens hen meer natuurlijk uit ziet. De top van de staart trekken wordt soms gedaan, maar de meeste mensen geven de voorkeur aan een volle staart en vlechten deze voor de show.

Bij sommige trekpaarden wordt de staart volledig afgeschoren. Dit wordt als een meer humaan alternatief dan couperen gezien en wordt gedaan om te voorkomen dat de staart verstrikt raakt in het harnas of landbouwmachines. In Nederland is couperen verboden. De staart scheren is ook een traditie bij muilezels. De term ‘shavetail’ komt van het feit dat een compleet geschoren staart een ongetrainde muilezel aangeeft.

Paard scheren tips – Oren

De oren van een paard scheren is ietwat controversieel. Sommige personen vinden dat de oren nooit getrimd moeten worden. Anderen verwijderen zowel de haren aan de buitenkant als aan de binnenkant van de oren. De traditionele methode is echter om de oren van het paard samen te houden en overtollig haar af te scheren.

Aan de binnenkant van de oren trimmen elimineert de bescherming van het paard tegen vliegen en kan het risico op oormijten vergroten. Een paard met getrimde oren zou een vliegenkap moeten dragen wanneer hij buiten gezet wordt. Het is veel makkelijker om de oren aan de binnenkant niet te trimmen. Alleen het overtollige trimmen ziet er net zo mooi uit.

Paard Scheren tips

Paard scheren tips – Snorharen

Paarden hebben snorharen rond hun snuit en rond hun ogen. Alhoewel ze niet zo lang of gevoelig zijn als de snorharen van een kat, hebben ze toch een doel. Veel personen scheren de snorharen van showpaarden af. Wij zijn hier persoonlijk op tegen, alhoewel lichtjes trimmen voor netheid acceptabel is. Het paard heeft ze nodig om de weg te vinden in een donkere stal en een paard ziet er niet lelijk uit met volle snorharen. Laat de snorharen dus gewoon met rust, vooral als je geen showpaard hebt.

Paard scheren tips – Gezicht

Sommige paarden hebben lange ruige haren onder hun kin en kaak. Voor show doeleinden wordt het vaak geadviseerd om deze haren af te scheren, waardoor het hoofd van het paard er meer verfijnd uit komt te zien. Dit haar kan met een schaar of een klein scheerapparaat getrimd worden, net als wat je bij een hond zou gebruiken.

Bij inheemse pony’s zou het gezicht niet getrimd moeten worden en we adviseren ook om dit deel niet te scheren als je paarden buiten leven in de winter, aangezien ze de extra warmte mogelijk op prijs zullen stellen. Gebruik altijd een gebogen trim schaar voor het gezicht van je paard als je een schaar gebruikt en geen rechte schaar. Het is maar al te makkelijk om je arme paard per ongeluk te steken met een rechte schaar.

Paard scheren tips – Benen

Alle paarden hebben wat haar rond het kogelgewricht. Bij lichte paarden worden dit vaak verwijderd. Het is vaak minimaal en ziet er niet netjes uit. Veel personen geloven ook dat dit haar verwijderen het risico op gescheurde hielen of mok verminderd, wat kloven op de huid op de achterkant van het kogelgewricht zijn. Onze persoonlijke mening is dat je het haar van een trekpaard of pony met veel haar gewoon moeten laten zitten, aangezien de vocht de huid niet zal bereiken. Bij lichte paarden kan je dit het beste afscheren.

Het haar op deze gebieden bij trekpaarden en pony rassen zou nooit verwijderd of getrimd moeten worden. Dit is een standaard onderdeel bij deze paarden. Sommige trekpaarden, pony’s en cobs hebben zoveel haar dat je de hoeven niet eens kan zien.

Hoe Paard Scheren

Conclusie

Zoals je ziet zijn er wel aardig wat dingen waar je stil bij moet staan als je een paard scheren gaat. Als je geen showpaard hebt, dan zou je volgens ons de risicovolle gebieden gewoon met rust moeten laten. Het maakt je paard er niet lelijker op en de kans op ernstige verwondingen is groot als je niet goed oplet. Heb jij nog tips voor wanneer je een paard scheren gaat? Laat dan zeker een reactie achter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *