Category: Blog

Scheerapparaat voor paarden koopgids

Scheerapparaat Voor Paarden

Ter voorbereiding op de koude wintermaanden krijgen paarden een dikke wintervacht. Deze dikke vacht kan wrijving en overtollig zweten veroorzaken en ziet er ook niet mooi uit voor paardenshows. Veel eigenaren kopen daarom een scheerapparaat voor paarden om deze dikke vacht in te korten. Aangezien er een hoop verschillende soorten scheerapparaten beschikbaar zijn, kunnen consumenten profiteren als ze de voordelen van elk soort scheerapparaat voor paarden weten en hoe ze de juiste uit moeten kiezen.

Licht scheerapparaat voor paarden

Als alleen een klein deel van de vacht geschoren hoeft te worden of als de paard een fijne vacht heeft, dan is een licht scheerapparaat voor paarden voldoende. Deze apparaten kunnen ook fungeren als trimmers voor dieren met een dikkere vacht. Modellen zoals de Lister Libretto of de Wahl Pro zijn compact en makkelijk te gebruiken. Het Lister model biedt ook nog eens drie stroomvoorzieningen, namelijk batterij, normaal en accu’s van voertuigen.

Zwaarder scheerapparaat voor paarden

Een zwaar scheerapparaat voor paarden is een ideale optie voor dieren met een dikke vacht of voor drukke boerderijen waar frequent geschoren wordt. De modellen hebben grotere motoren en hebben meestal bedrading. Populaire opties zijn onder andere de Heiniger Delta 3, die drie verstelbare snelheden heeft en de Lister Legend, met een slank design voor optimaal gebruiksgemak.

Scheerapparaat Voor Paarden kopen

Scheerapparaat voor schichtige paarden

Paarden zijn van nature erg nerveus en reageren snel op bedreigingen. Zelf het best getrainde en gedisciplineerde dier reageert mogelijk hevig op het geluid van een scheerapparaat. Om deze reden geven veel eigenaren de voorkeur aan scheerapparaten met een laag geluid en weinig vibratie. Voorbeelden zijn de Liveryman Element of de Heiniger Handy scheerapparaten. Als je op zoek bent naar een scheerapparaat voor paarden die schichtig zijn, dan zou je ook moeten overwegen of de aanwezigheid van een draad je paard overstuur kan maken en een draadloos apparaat misschien een betere keuze is.

De juiste afmetingen van de scheermesjes

Wanneer je op zoek bent naar een scheerapparaat voor paarden, dan zou je ook de afmetingen van de scheermesjes moeten overwegen. De afmeting van het scheermesje bepaalt hoe kort de vacht afgeschoren wordt.

 • 0,5 mm: Erg kort.
 • 1,0 mm: Relatief kort, wat voornamelijk gebruikt wordt om te voorbereiden voor operaties.
 • 1,2 mm: Een trim knipbeurt die de noodzaak om regelmatig te scheren elimineert.
 • 1,4 mm: Standaard mesje die een middelmatig knipbeurt geeft.
 • 2,5 mm: Laat wat vacht over voor de koude wintermaanden.
 • 5,0 mm: Laat een lange vacht achter. Goed voor gebieden die bescherming nodig hebben, zoals de benen.

Goedkoopste Scheerapparaat Voor Paarden

Verscheidene scheerapparaten worden met meer of juist minder scheermesjes van verschillende afmetingen geleverd. Consumenten zouden de type scheermesjes moeten overwegen die compatibel zijn met een scheerapparaat voor paarden. Wat voor knipvormen over het algemeen gegeven zullen worden zou de besluitende factor moeten zijn.

Top paardentrimmer

Paardentrimmer

Een paardentrimmer is een geweldige aanvulling voor je paardenuitrusting. Gebruik een scheerapparaat in de lente en zomer om je paard mooi te maken voor het show seizoen en gebruik deze in herfst en winter om je werkpaard koel te houden. Er zijn een hoop verschillende scheerapparaten waar je uit kan kiezen en de beste voor je paard vinden kan best lastig zijn. Een aantal van de top modellen bekijken maakt het mogelijk om vol vertrouwen de juiste paardentrimmer te kopen.

Double K401 paardentrimmer

De Double K401 is een populaire keuze vanwege zijn superieure power en gebruiksgemak. Deze kwalitatieve paardentrimmer bespaart je een hoop tijd, waarbij de scheertijd tot wel 50% verkort wordt. Dit zware scheerapparaat is ook erg stil, waardoor paarden niet gestrest raken, schrikken of bang worden, dus deze is voornamelijk geschikt voor schichtige paarden. Hij scheert door natte, vieze of gematte vachten en een variabele snelheid geeft een grotere controle en precisie. De handgreep is geïsoleerd en gemaakt om koel te blijven en heeft een snelle release feature, wat het mogelijk maakt om dentale onderdelen en een hoevenkrabber aan te koppelen voor maximale diversiteit.

Wahl Avalon draadloze paardentrimmer

Het draadloze Avalon scheerapparaat van Wahl is een populaire keuze, vanwege de kracht die hij biedt. Deze Wahl paardentrimmer heeft een rotatiemotor van 80 Watt, die hoge prestaties levert. Daarnaast heeft dit draadloze scheerapparaat een long-life batterij, die je makkelijk aan je riem vast kan maken. Voor de rest is hij erg stil, waardoor het een goede keuze is voor paarden die bang zijn voor rare geluiden en de superieure balans geeft een betere controle en precisie. De scheermesjes van de Wahl Avalon zijn bedekt met chroom voor een duurzame, roestvrije dekking en er is ook een snelle release feature die het mogelijk maakt om snel mesjes te vervangen of schoon te maken.

Paardentrimmer kopen

Lister Laser 2

De Lister Laser 2 paardentrimmer is duurzaam en geschikt voor intensief scheerwerk. Dit scheerapparaat is draadloos en wordt geleverd met een oplaadbaar batterij setje en kabels om hem te verbinden met de accu van je voertuig. Dit maakt dit model erg geschikt voor personen die snel voor een show moeten scheren of geen stopcontact in hun stal hebben. Daarnaast heeft de Lister Laser 2 ook een automatische afsluiter om te voorkomen dat de motor kortsluiting veroorzaakt of oververhit raakt wanneer hij vast blijft zitten. De wasbare luchtfilters zorgen voor makkelijk onderhoud en dat je scheerapparaat altijd optimaal blijft draaien. De geventileerde technologie op het kopstuk zorgt voor een betere luchtstroom, waardoor hitte van de mesjes en het kopstuk verminderd wordt. Dit voorkomt dat het scheerapparaat te heet wordt tijdens het scheren en zodoende ongemak voor je paard veroorzaakt.

Zo moet je een paard borstelen

Paard Borstelen

Een paard borstelen is erg bevorderlijk, aangezien de vacht niet alleen schoongemaakt wordt, maar het paard ook een mooi uiterlijk krijgt. Daarnaast helpt het ook om een gezonde emotionele band tussen het paard en de persoon te creëren en het helpt om vertrouwen te ontwikkelen. Een paard borstelen helpt om de natuurlijke oliën in de vacht vrij te laten die je paard helpen om te beschermen tegen de natuurlijke elementen, zoals wind en regen. Ook zorgt het voor een goede bloedsomloop. Je zou regelmatig moeten borstelen om de vacht en huid van het paard gezond te houden. Daarnaast geeft je paard borstelen je ook de kans om te controleren of je paard gezond is en geen externe verwondingen heeft. Gelukkig genieten paarden in tegenstelling tot honden en katten over het algemeen van borstelen. Hierdoor wordt het een taak waar je van kan genieten, omdat het paard blijft staan, maar pas wel op. Houd altijd een hand op je paard als je achterlangs gaat, zodoende weet hij/zij dat je daar bent en een eventuele schop komt tegen je been in plaats van je hoofd. Ga niet langs de voorkant van het paard als je het paard ergens aan hebt vast gebonden, aangezien je hier mogelijk in verstrikt kan raken.

Stappen voor je paard borstelen

Hoe Paard Borstelen

Zet je paard vast

Alhoewel sommige paarden goed genoeg getraind zijn om stil te staan tijdens het borstelen, zullen veel de natuurlijke behoefte hebben om na een tijdje weg te lopen. Zorg dat je het leidtouw vastmaakt aan een paal met een knoop die makkelijk los gaat of laat een vriend(in) of collega het touw vasthouden.

 • Gebruik altijd een knoop die makkelijk los gaat als je probeert om je paard vast te maken aan een ring of paal. Als ze door iets schrikken en weg proberen te rennen of vallen, dan kunnen ze hun nek breken wanneer je een normale knoop gebruikt. Dit is uiteraard gevaarlijk voor het paard, maar zorg er ook voor dat de knoop niet te los zit en het paard makkelijk weg kan lopen.

Maak de hoeven van je paard schoon

Om de voet van je paard op te tillen ga je met je hand bij het been naar beneden en knijp je zachtjes in de pees van je paard. Leun tegen de schouder van je paard en til de voet op als hij/zij de voet niet opheft. Gebruik een hoevenkrabber en begin bij de hiel van de voet en ga voorwaarts richting de teen. Verwijder voorzichtig alle stenen, vuil en andere objecten. Zorg ervoor dat je groeven aan beide kanten van de kikker schoonmaakt. De kikker (het V-vormige zachte deel van de hoef) is gevoeliger, dus vermijd het gebruik van hoevenkrabber. Een hoevenkrabber op de kikker gebruiken kan ervoor zorgen dat je paard kreupel wordt, aangezien het erg gevoelig is.

 • Door de voeten eerst te krabben, is de kans groter dat je kreupelheid opmerkt voordat je klaar bent met je paard borstelen. Het is sterk aanbevolen, aangezien je niet alleen kreupelheid op kan merken, maar het ook kan voorkomen door stenen en vuil te verwijderen die de kikker kunnen beschadigen of verwonden. De hoeven krabben voordat je gaat rijden is bijna essentieel, vooral als je paard geschoeid is, aangezien dit het een stuk comfortabeler voor het paard maakt. De voeten van je paard krabben kan ook helpen om spruw te voorkomen en verwijderen. Dit is een plakkerige, zwarte schimmel die rond de kikker kan ontstaan.
 • Er staat niet een specifieke tijd voor je paard borstelen, aangezien je de tijd kan nemen om de voeten van je paard te krabben.  Je moet alleen onthouden dat je het voor en na het rijden doet.

Paard Borstelen stappen

Gebruik een roskam om los haar te verwijderen

Rubberen roskammen zijn gemaakt om vuil, modder en andere dingen die vastzitten in het haar van je paard los te maken. Ga hierbij tegen de richting van de haargroei in. Dit zou altijd gedaan moeten worden voor het borstelen voor de beste resultaten en om je paard goed te onderhouden. Gebruik de kam in krachtige, kleine, ronde bewegingen over de spieren van je paard. Vermijd harde gebieden, zoals het gezicht, ruggengraat en benen.

 • Begin aan een kant en start bij nek, naar de buik en helemaal tot aan het staartstuk. Herhaal dan het proces voor de andere kant van je paard.
 • De roskam zou in een ronde beweging tegen de richting van de haargroei gebruikt moeten worden. Hiermee maak je losse haren en vuil los, waar je anders gewoon overheen zou borstelen.

Gebruik een harde borstel

Een harde borstel heeft harde haren om vuil en haar te verwijderen die los zijn gemaakt door de roskam. Gebruik de borstel in korte, rechte, snelle bewegingen, zodat de haren doordringen in de vacht en al het vuil verwijderen. Begin bij de nek en werk richting de staart. Het is niet aanbevolen om een harde borstel op de benen van het paard te gebruiken, aangezien deze veel gevoeliger zijn dan de rest van het lichaam. De benen zijn hard en nauw en het is oncomfortabel voor het paard als je te hard borstelt met deze borstel.

 • Gebruik deze borstel niet op het gezicht, oren, manen, staart, benen of geschoren gebieden, aangezien dit direct ongemak voor het paard kan veroorzaken. Dit kan het paard gestrest of bang maken en laten schrikken.
 • Gebruik een zachte doek op delen waar het paard niet geborsteld wil worden met de harde borstel.

Paard Borstelen tips

Maak schoon met een zachte borstel

Zoals de naam al aangeeft, kan de zachte borstel vanwege zijn textuur op alle gebieden gebruikt worden (pas echter op rond het gezicht). De zachte borstel verwijderd achtergebleven stof en haar. Eindig met het hele lichaam van je paard borstelen, ook de gevoelige gebieden zoals het gezicht en de benen.

 • Gebruik een gezichtsborstel als je een aparte borstel voor het gezicht wilt gebruiken. Ze zijn gemaakt om het gezicht van paarden te borstelen. Ze zien er uit als kleine zachte borstels en passen veel makkelijker op het gezicht van een paard.

Maak het gezicht van je paard schoon

Pak een natte spons of wasdoek en veeg de ogen van je paard en de neus schoon. Gebruik een andere spons of doek voor het gebied onder de staart. Deze gebieden hebben vaak een opbouw van vocht, vuil en slijm en moeten schoon gemaakt worden. Onthoud dat je altijd voorzichtig moet zijn, aangezien deze gebieden gevoelig zijn.

 • Gebruik verschillende sponsen of doeken voor elk paard (als je meerdere paarden borstelen gaat) om te voorkomen dat je infecties verspreidt.

Kam de manen en de staart

Gebruik een kam met wijde tanden of borstel om klitten uit de manen en staart te krijgen. Gebruik voordat je begint eerst je vingers om de haren in grote klitten te scheiden. Houd de hele staart/groot gedeelte van de manen in één hand (om plotselinge rukken te voorkomen) en kam de klitten er uit met de andere. Ga aan de zijkant van het paard staan wanneer je de staart borstelt, om te voorkomen dat je het paard laat schrikken of trappen. Op deze manier sta je op een veiligere plek wanneer het paard trapt en is de kans kleiner dat je gewond raakt. Ga hiermee door totdat je de hele staart gekamd hebt.

 • Zorg ervoor dat je met het paard praat en houd je hand op het paard, zodat je hem/haar niet laat schrikken.
 • Gebruik natuurlijke manen/staart sprays in plaats van de soort gebaseerd op siliconen als je haarproducten wilt gebruiken. Spray het erop en meng het goed in de haren. Naast dat het zal helpen tijdens het ontklitten, zal het ook bevochtigen en het haar er glanzend uit laten zien.

Paard Borstelen voordelen

Gebruik vliegenspray in de zomer of op hete dagen

Vliegen kunnen erg irritant zijn, kunnen rond het gezicht zitten, infecties verspreiden en grote vliegen (dazen) kunnen bijten en pijn veroorzaken. De vliegen zullen jou waarschijnlijk ook lastig vallen. Spuit de spray gewoon over het paard en pas op dat je het gezicht vermijd.

Zo moet je een paard trimmen

Paard Trimmen

Terwijl de dagen korter worden, lijkt het wel dat de haren van een paard steeds langer worden. Een oplossing voor dit is het lichaam van je paard trimmen. Je kan dit volledig of deels doen en wat je kiest hangt af van de leefomstandigheden van je paard en of je hem/haar wel of geen deken wilt geven. Als je paard buiten leeft en je geen deken wilt gebruiken, dan kan je de gebieden knippen waar hij/zij het meeste zweet. Hierbij moet je denken aan de nek, tussen de voorste poten, onder de buik en rond het buikriem gebied en zijkant. Dit wordt ook wel een spoor of trace knipvorm genoemd. Tenzij je in een gebied woont waar de temperaturen extreem zijn in de winter, is een deken niet nodig als je je paard gedeeltelijk gaat trimmen.

Door het verwijderen van het dikke haar in deze gebieden, zal je paard sneller drogen na een goed wasbeurt. Deze gebieden van je paard trimmen fungeert ook als een koelmechanisme, aangezien je de vasculaire gebieden blootstelt. Wanneer je het haar in de nek wegscheert, stel je de belangrijkste slagaders bloot aan koelere temperaturen, omdat ze niet bedekt zijn met een deken van winterhaar. Als een gevolg wordt het bloed ook gekoeld, wat helpt om de lichaamstemperatuur te reguleren, waardoor je paard minder zal zweten.

Hoe Paard Trimmen

Je kan het haar op het onderste gedeelte van de poten ook scheren, wat het makkelijker zal maken om opgedroogde modder en vuil te verwijderen. De lange haren onder de ellebogen van je paard afscheren, zal daarnaast helpen om de kans op pijn door de buikriem te verkleinen. Als je besluit om al het haar van je paard af te scheren, dan moet hem/haar wat geven na de knipbeurt. Het belangrijkste item is een deken. Door het verwijderen van de wintervacht, verwijder je het enige middel die hem/haar tegen de elementen beschermt. Een deken is een must tijdens de winter als je op deze manier je paard trimmen gaat. Als je in een gebied woont waar de temperatuur regelmatig onder nul komt in de winter, dan zou je je paard binnen moeten zetten in de avond en op erg koude dagen. Ook moet je een kap overwegen om de nek warm te houden.

Je paard trimmen

De eerste stap wanneer je een paard trimmen gaat, is beginnen met een schoon paard. Geef je paard een grondig bad om stof en vuil te verwijderen. Het scheren van een vies paard zorgt er niet alleen voor dat je knipbeurt er niet mooi uit komt te zien, maar je scheermessen zullen ook snel bot worden. Gebruik bijvoorbeeld rozenwater shampoo om zweet en vuil te verwijderen, zonder dat je de natuurlijke oliën in de vacht van je paard elimineert. Gebruik daarna rozenwater conditioner om de opbouw van chemicaliën, mineralen en zweetresten op te lossen. Zorg ervoor dat je producten gebruikt die panthenol en zijde conditioners bevatten, aangezien deze het haar en de vacht voeden en bevochtigen, wat je paard trimmen een stuk makkelijker maakt. Laat je paard volledig opdrogen en gebruik vervolgens een spray om statische elektriciteit tijdens het scheren te verminderen, waardoor je een mooie, rechte scheerlijn krijgt.

Hoe hoger het nummer van het scheermes, hoe korter de knipbeurt. Gebruik een nummer 10 of multifunctioneel scheermes voor het lichaam van je paard. Scheer tegen de richting van de haargroei in met lange, gelijke lijnen. Maak het scheermes regelmatig schoon met een borstel en controleer dat de mesjes niet te heet worden.

Paard Trimmen scheerapparaat

Tijdens het scheren van de gevoelige huid (bijvoorbeeld de zijkant) moet je in de richting van de haargroei scheren en de huid van je paard strak houden tijdens het scheren. Tijdens het scheren rond de ellebogen en het buikriem gebied kan je de huid bewegen om het scheren makkelijker te maken. Pas echter wel op, want paarden zijn soms gevoelig in deze gebieden.

Je kan geknipte gebieden mengen met gebieden die niet geknipt zijn, zoals rond het gezicht en de benen. Door het haar in dezelfde richting als de haargroei te trimmen, zal je de gebieden die niet geknipt zijn in de geknipte gebieden ‘kammen’. Dit moet je mogelijk een aantal keer doen om het haar goed te mengen. Als je haar rond het zadelgebied wilt laten zitten, dan is het belangrijk dat je dit gebied markeert voordat je begint met het scheren. 

Als je paard het toe laat om de oren te knippen, kan je de randen trimmen. We raden niet aan om haar aan de binnen- of buitenkant van de oren af te scheren, maar je kan ze trimmen om ze er minder pluizig uit te laten zien. Houd het oor zachtjes vast wanneer je dit doet. Als je paard het niet toe laat, dan kan je ze beter laten zoals ze zijn.

Wanneer je klaar bent met je paard trimmen, zou je al het geschoren haar er af moeten wassen en vervolgens een haar conditioning behandeling moeten geven. Los een kleine hoeveelheid rozenwater conditioner op in een emmer warm water en masseer het in de vacht met een spons. Droog je paard vervolgens af met een schone handdoek.

Paard Trimmen tips

Spoel je paard af of was hem/haar na een volledige of gedeeltelijke knipbeurt met zo min mogelijk water en gebruik warm water wanneer mogelijk. Maak je paard droog met een een handdoek en bedek hem/haar met een koeler om het overgebleven vocht te verwijderen. Houd je paard in de zon en/of uit de tocht totdat hij/zij volledig is opgedroogd.

Paard scheren: Wat moet je wel en niet doen

Paard Scheren

Een paard scheren wordt gedaan om deze er aantrekkelijker uit te laten zien voor paardenshows en ook voor het gemak van de eigenaars. De volgende gebieden mogen geschoren worden: manen, staart, oren, snorharen, gezicht, benen. Wat geschoren wordt hangt af van de persoonlijke voorkeur en het paardenras. Het wordt bijvoorbeeld als fout gezien om de benen van een trekpaard te scheren.

Paard scheren tips – Manen

Over het algemeen is de manen van een paard scheren niet normaal. In plaats daarvan worden ze ingekort of getrokken met een trekkam. De manen trimmen met een schaar is moeilijk om gelijk te krijgen en zorgt er vaak voor dat het haar alle kanten op gaat staan. Getrimde manen gaan mogelijk ook rechtop staan. Sommige paarden hebben echter manen die altijd rechtop staan.

Het is echter normaal om een klein deel van de manen achter de oren te weg te scheren. Dit wordt een ‘teugelpad’ genoemd en wordt gedaan om de teugel makkelijker vast en los te maken. Sommige personen scheren zelfs zo’n 15 cm weg voor een teugelpad. Dit vinden wij er persoonlijk raar uit zien, maar sommige personen zweren er bij.

De manen volledig verwijderen wordt soms ook gedaan. Het kort scheren van de manen wordt mogelijk gedaan als de manen er altijd lelijk uit zien. Sommige personen zijn er ook van overtuigt dat het paard het koeler heeft zonder de manen en verwijderen deze voor de zomer. De manen van jaag cobs en werk cobs worden in Engeland uit traditie verwijderd om de nek er meer gewelfd uit te laten zien. Gekleurde cobs worden echter altijd gepresenteerd met volle manen. De voorlok wordt altijd verwijderd bij cobs, maar wordt mogelijk wel of niet zo gelaten bij andere rassen. Sommige personen denken dat de voorlok verwijderen de ogen van het paard meer kwetsbaar maakt voor insecten. De manen van muilezels wordt vaak ook afgeschoren, omdat ze vaak dunne, rechtopstaande, ezelachtige manen krijgen.

Bij sommige rassen zouden de manen ‘vol’ gelaten moeten blijven. Dit wordt vaak gedaan bij Arabieren en is traditie bij de meeste Noord-Europese pony rassen. Standaarden specificeren de maximale afmeting van een teugelpad.

Waarom Paard Scheren

Paard scheren tips – Staart

Wederom zouden sommige rassen een volle staart moeten hebben. Het is echter zelfs voor zulke rassen normaal om de staart genoeg te trimmen, zodat deze niet over de grond gesleurd wordt en vies wordt. De meeste rijpaarden hebben een zogenaamde ‘banged’ staart. Zorg ervoor dat je een hulp de staart op laat tillen als je dit wilt doen en pak de staart ongeveer 10 tot 15 cm onder het spronggewricht vast en knip de staart recht af. De staart zou opgetild moeten worden, zodat de staart juist is wanneer op het paard gereden wordt. Paarden heffen namelijk hun staart op tijdens het bewegen. Sommige personen knippen de staart graag in lagen, wat er volgens hen meer natuurlijk uit ziet. De top van de staart trekken wordt soms gedaan, maar de meeste mensen geven de voorkeur aan een volle staart en vlechten deze voor de show.

Bij sommige trekpaarden wordt de staart volledig afgeschoren. Dit wordt als een meer humaan alternatief dan couperen gezien en wordt gedaan om te voorkomen dat de staart verstrikt raakt in het harnas of landbouwmachines. In Nederland is couperen verboden. De staart scheren is ook een traditie bij muilezels. De term ‘shavetail’ komt van het feit dat een compleet geschoren staart een ongetrainde muilezel aangeeft.

Paard scheren tips – Oren

De oren van een paard scheren is ietwat controversieel. Sommige personen vinden dat de oren nooit getrimd moeten worden. Anderen verwijderen zowel de haren aan de buitenkant als aan de binnenkant van de oren. De traditionele methode is echter om de oren van het paard samen te houden en overtollig haar af te scheren.

Aan de binnenkant van de oren trimmen elimineert de bescherming van het paard tegen vliegen en kan het risico op oormijten vergroten. Een paard met getrimde oren zou een vliegenkap moeten dragen wanneer hij buiten gezet wordt. Het is veel makkelijker om de oren aan de binnenkant niet te trimmen. Alleen het overtollige trimmen ziet er net zo mooi uit.

Paard Scheren tips

Paard scheren tips – Snorharen

Paarden hebben snorharen rond hun snuit en rond hun ogen. Alhoewel ze niet zo lang of gevoelig zijn als de snorharen van een kat, hebben ze toch een doel. Veel personen scheren de snorharen van showpaarden af. Wij zijn hier persoonlijk op tegen, alhoewel lichtjes trimmen voor netheid acceptabel is. Het paard heeft ze nodig om de weg te vinden in een donkere stal en een paard ziet er niet lelijk uit met volle snorharen. Laat de snorharen dus gewoon met rust, vooral als je geen showpaard hebt.

Paard scheren tips – Gezicht

Sommige paarden hebben lange ruige haren onder hun kin en kaak. Voor show doeleinden wordt het vaak geadviseerd om deze haren af te scheren, waardoor het hoofd van het paard er meer verfijnd uit komt te zien. Dit haar kan met een schaar of een klein scheerapparaat getrimd worden, net als wat je bij een hond zou gebruiken.

Bij inheemse pony’s zou het gezicht niet getrimd moeten worden en we adviseren ook om dit deel niet te scheren als je paarden buiten leven in de winter, aangezien ze de extra warmte mogelijk op prijs zullen stellen. Gebruik altijd een gebogen trim schaar voor het gezicht van je paard als je een schaar gebruikt en geen rechte schaar. Het is maar al te makkelijk om je arme paard per ongeluk te steken met een rechte schaar.

Paard scheren tips – Benen

Alle paarden hebben wat haar rond het kogelgewricht. Bij lichte paarden worden dit vaak verwijderd. Het is vaak minimaal en ziet er niet netjes uit. Veel personen geloven ook dat dit haar verwijderen het risico op gescheurde hielen of mok verminderd, wat kloven op de huid op de achterkant van het kogelgewricht zijn. Onze persoonlijke mening is dat je het haar van een trekpaard of pony met veel haar gewoon moeten laten zitten, aangezien de vocht de huid niet zal bereiken. Bij lichte paarden kan je dit het beste afscheren.

Het haar op deze gebieden bij trekpaarden en pony rassen zou nooit verwijderd of getrimd moeten worden. Dit is een standaard onderdeel bij deze paarden. Sommige trekpaarden, pony’s en cobs hebben zoveel haar dat je de hoeven niet eens kan zien.

Hoe Paard Scheren

Conclusie

Zoals je ziet zijn er wel aardig wat dingen waar je stil bij moet staan als je een paard scheren gaat. Als je geen showpaard hebt, dan zou je volgens ons de risicovolle gebieden gewoon met rust moeten laten. Het maakt je paard er niet lelijker op en de kans op ernstige verwondingen is groot als je niet goed oplet. Heb jij nog tips voor wanneer je een paard scheren gaat? Laat dan zeker een reactie achter.

Paarden borstelen doe je zo

Paarden Borstelen

Paarden vinden het heerlijk om in modder, vuil en andere dingen te rollen. Je paarden borstelen zou onderdeel moeten zijn van je dagelijkse verzorgingsroutine. Je kan namelijk je paard controleren voor snijwonden of andere verwondingen en het is een uitstekende manier om tijd met je paard door te brengen. Borstel je paard altijd voordat je gaat rijden, vooral rond het buikriem en zadel gebied. Vuil tussen de huid van paarden en de tuig kan ervoor zorgen dat de buikriem gaat wrijven en kan zadel zweren veroorzaken.

Borsteluitrusting

Een standaard borsteluitrusting bestaat uit het volgende:

 • Hoevenkrabber
 • Lichaamsborstel
 • Zachte borstel
 • Kam voor de manen en staart
 • Roskam
 • Doek

Veel rijders hebben ook het volgende:

 • Hoefolie
 • Klittenkam voor de manen en staart
 • Zweetschraper
 • Ontharingsborstel

Waarom Paarden Borstelen

Paarden borstelen stappenplan

Zorg ervoor dat je je paard goed vastmaakt in een veilig en schoon pad met een knoop die snel losgaat. Zorg ervoor dat je borsteluitrusting niet de dicht in de buurt staat en dat je niks rond de benen van je paard heb staan.

Begin voor elke stap bij de nek van je paard en werk langzaam naar beneden. Begin links en borstel daarna de rechterkant.

Gebruik de roskam om vuil en los haar naar boven te brengen

 • Druk de roskam zachtjes in een ronde beweging.
 • Gebruik de roskam niet op de harde delen van het paard, zoals het gezicht of de benen.

Gebruik de lichaamsborstel om vuil en overtollig haar te verwijderen

 • Sleep de borstel in de richting van de haargroei.
 • Vang met korte, snelle halen het vuil en draai de borstel aan het einde van elke haal, zodat de haren het vuil in de lucht gooien.
 • Je kan deze borstel gebruiken om het grootste gedeelte van het lichaam van het paard te borstelen. Sommige gevoelige paarden vinden het echter mogelijk niet fijn als de borstel op hun gezicht of benen wordt gebruikt.

Gebruik de zachte borstel om stof dat achtergebleven is te verwijderen

 • Je kan de zachte borstel op elk deel van het paard gebruiken.
 • Gebruik deze hetzelfde als de lichaamsborstel. Volg de haargroei met korte, snelle halen.

Kam de manen en de staart van je paard

 • De meeste personen kammen de manen en de staart van hun paarden niet elke keer wanneer ze paarden borstelen, maar het is niet een slecht idee. Als je dit uitstelt, dan zal het de volgende keer gewoon meer tijd in beslag nemen.
 • Begin altijd aan het uiteinde van de haren en werk langzaam naar de wortels.
 • Ga nooit recht achter een paard staan wanneer je de staart kamt. Ga naast het achterwerk staan en trek de staart naar de zijkant om de deze te kammen.
 • Plastic kammen breken het haar minder, maar ze zijn niet zo duurzaam als metalen kammen.

Krab de voeten van het paard

 • Het krabben van de voeten van een paard is een van de belangrijkste stappen wanneer je paarden borstelen gaat. Hieronder zullen we je laten zien hoe je dit doet.

Paarden Borstelen stappenplan

Zo krab je de voeten van een paard

Omdat de onderkant van de hoef hol is, kunnen steentjes vast komen te zitten en verwondingen op de zool veroorzaken. Een verwonding door een steen kan kreupelheid veroorzaken en is soms ook de veroorzaker van abcessen en andere problemen in de voet.

 • Ga naast het been van het paard staan om de hoef te krabben (voorste benen). Ga zo staan dat je hoofd richting het achterwerk van het paard gericht is.
 • Houd de hoevenkrabber in een hand en gebruik je duim en wijsvinger van de andere om op de pezen te drukken.
 • Geef het paard een verbaal commando, zoals ‘omhoog’ en wikkel je hand om het kogelgewricht terwijl het paard zijn been ontspant, zodat je het been ondersteunt.
 • Gebruik de hoevenkrabber om vuil en steentjes te verwijderen. De driehoekige vorm in het midden van de voet is de kikker, krab deze niet met de krabber! Werk voorzichtig rond de kikker.
 • Borstel de rest van het vuil van de zool van de hoef.
 • Laat de hoef langzaam weer naar de grond zakken.
 • Herhaal dezelfde stappen voor de andere hoeven.

Het is mogelijk moeilijk om je paard te overtuigen om het been op te heffen. Vraag om assistentie voordat je gefrustreerd raakt, vooral bij een koppige pony!

Hoe Paarden Borstelen

Veiligheidsoverwegingen

 • Veel paarden vinden het oncomfortabel wanneer je onder hun buik borstelt. Zolang je het buikriem gebied grondig borstelt, is het niet nodig om de buik van het paard elke keer te borstelen. Er zijn echter momenten dat opgedroogde modder onder de buik zit of dat je paard aan het verharen is en dat je dit gebied voorzichtig moet borstelen. Let goed op de achterpoten terwijl je dit doet, want je wordt anders mogelijk verrast door hoe lenig je paard met de achterpoten is!
 • Loop voor het paard langs in plaats van achter het paard.

Zo scheer je je paard

Paard

Een paard knippen betekent alle of delen van zijn vacht afscheren. Het wordt voornamelijk gedaan bij paarden die in de winter werken en het te heet zouden krijgen wanneer ze in hun volledige wintervacht werken. De manier van scheren (hoeveel van de vacht afgeschoren wordt) hangt af van hoe hard het paard zal werken en hoe dik de wintervacht wordt. Het zal de tijd die het neemt om het paard af te koelen verminderen en het borstelen makkelijker maken.

Scheren is vaak ook onderdeel van voorstellingen. Het laat netheid zien en verbetert hun uiterlijk tijdens een paardenshow. Dit wordt zowel in de zomer als in de winter gedaan.

Manier van scheren uitkiezen

 • Buik knipvorm: Voor deze manier van knippen verwijder je alleen haar aan de onderkant van de nek en buik. Dit wordt vaak gedaan bij pony’s die buiten leven en alleen in de weekenden gereden worden. Bij sterke pony’s hoeft dit mogelijk niet gedaan te worden, tenzij het weer erg slecht is.
 • Laag/hoog spoor knipvorm: Het haar wordt geschoren aan de onderkant van de nek en buik tot aan waar de sporen van een pony die bereden wordt zitten. Zoals de naam aangeeft wordt bij een hoog spoor de vacht tot een hogere lijn afgeschoren dan bij een laag spoor. Het onderste gedeelte van het hoofd wordt soms ook geschoren. De benen worden niet geknipt. Deze manier is geschikt voor paarden die tijdens de dag buiten staan en regelmatig middelzwaar werk doen.
 • Ierse knipvorm: Een lijn wordt getekend van de bovenkant van het hoofd tot de buik om een driehoekige vorm te maken. Alles in deze vorm wordt geschoren. Vaak wordt de helft van het hoofd ook geschoren, maar de benen niet. Dit wordt gedaan bij paarden die licht werk verrichten en tijdens de dag buiten gezet worden.

Paard scheren

 • Deken knipvorm: Dit is vergelijkbaar met het spoor knippen, maar de nek wordt volledig geschoren en het hoofd wordt half of volledig geknipt. De benen worden niet geknipt. Dit is goed voor paarden die zwaar werk verrichten, aangezien het haar verwijdert waar ze zweten, maar er blijft tegelijkertijd genoeg haar over om ze warm te houden.
 • Jager knipvorm: Bijna al het haar wordt verwijderd, behalve van de benen om wat bescherming te bieden. Soms wordt er haar in de vorm van een zadel achter gelaten en minder vaak voor de buikriem. Dit wordt gedaan om bescherming tegen het wrijven van het zadel te bieden. Omdat het meeste haar bij deze knipvorm verwijdert wordt, moet je goed opletten dat het paard niet te koud wordt.
 • Volledige knipvorm: Bij deze knipvorm wordt alle vacht afgeschoren. Dit wordt gedaan bij showpaarden die veel aan competitie doen, om ze een strakke vacht te geven waar zweet makkelijk van af kan verdampen. Een volledige knipvorm zou alleen gedaan moeten worden als het paard niet buiten gezet wordt tijdens de winter of de nacht.

Je paard voorbereiden

 • Borstel je paard: Vuil en afval in de vacht van het paard kunnen de messen van je scheerapparaat bot maken terwijl je deze gebruikt. Het is dus het beste om je paard te borstelen voordat je hem gaat scheren. Geef je paard wanneer mogelijk de nacht voor het scheren ook een bad, om zoveel mogelijk vuil te verwijderen.
 • Markeer de gebieden die je wilt scheren: Gebruik krijt of maskerende tape om gebieden van de paardenvacht te markeren. Zorg ervoor dat je rechte lijnen gebruikt en markeer alle gebieden voordat je haar begint te verwijderen.

Paard knippen

 • Zorg ervoor dat je paard niet bang is voor het geluid van het scheerapparaat: Het geluid dat het scheerapparaat creëert maakt de meeste paarden bang, vooral als ze nog nooit eerder gescheerd zijn. Laat het paard het scheerapparaat zien en zet deze een paar meter van het gezicht vandaan aan. Laat zien dat het geluid van het scheerapparaat komt.
 • Laat je paard gewend raken aan de vibraties van het scheerapparaat: Naast het geluid kunnen de vibraties die het scheerapparaat maakt, het paard ook laten schrikken. Test hun reactie uit door het scheerapparaat aan te zetten en het handgreep gedeelte tegen het paard aan te houden. Zodoende kan het paard de vibraties voelen, zonder dat haar verwijderd wordt. Mocht je paard erg snel schrikken, dan kan je je hand tegen je paard aanhouden en de achterkant van het scheerapparaat tegen je hand aanhouden. De vibraties zullen door je hand gaan, zodat je paard de vibraties niet rechtstreeks op zijn/haar huid voelt.

Je scheerapparaat voorbereiden

 • Selecteer twee verschillende scheerapparaten: Over het algemeen is het goed om ten allen tijde tenminste twee scheerapparaten paraat te hebben. Je hebt een nodig voor het scheren van grote gebieden en een kleinere voor gevoelige gebieden, zoals rond het gezicht.
 • Maak de mesjes scherp: Bij al het scheren geld dat scherpere mesjes het proces makkelijker maken. Als je een nieuw scheerapparaat gebruikt, dan is dit waarschijnlijk niet nodig. Maak de mesjes van een oud scheerapparaat zelf scherp of laat ze scherp maken.

Paardenshow

 • Maak de mesjes schoon en doe er wat olie op: Zorg ervoor dat er niks op de mesjes zit dat het proces kan vertragen of verstoren. Een ophoping van vuil en modder zullen ervoor zorgen dat het proces een stuk langer duurt. Bedek de mesjes met een beetje olie wanneer ze schoon zijn en laat het scheerapparaat 10-20 seconden draaien. Hierdoor zullen ze soepeler werken terwijl je aan het scheren bent.
 • Let op de temperatuur van je scheerapparaat: Kamertemperatuur is de juiste temperatuur. Als je scheerapparaat heet wordt, dan raakt de motor oververhit en zal het apparaat niet goed werken. Laat je scheerapparaat een paar minuten afkoelen als deze erg heet is en ga daarna pas verder.

Je paard scheren

 • Start op een minder gevoelige plek: Begin met scheren op een gebied van het lichaam van het paard waar het niet snel kietelt. Dit is hoogst waarschijnlijk de nek of de zijkanten.
 • Begin met scheren: Zet het scheerapparaat aan voordat je deze tegen het lichaam van het paard aanzet. Begin vervolgens met scheren tegen de richting van de haargroei in. Probeer de lijnen recht te houden en verwijder al het haar in een gebied, voordat je aan een ander gebied begint. Pas goed op met de hoeken van het scheerapparaat, zodat je het paard er niet mee prikt.
 • Ga door met het scheren van stroken: Werk in lange, nauwe gebieden om de meest gelijke resultaten te bereiken. Overlap elke nieuwe strook die je afscheert, zodat je geen ongelijke delen krijgt. Scheer vanuit verschillende hoeken als je haar tegenkomt dat in de tegenovergestelde richting groeit, zodat je alles kan verwijderen.

Paard deken knipvorm

 • Wees voorzichtig rond de manen en staart: Bedek de manen en staart en beweeg ze naar de andere kant wanneer je in de buurt van deze scheert, zodat je niet per ongeluk lange haren scheert. Zorg dat een vriend je helpt wanneer dit nodig is, zodat het makkelijker voor jou en je paard is.
 • Scheer het gezicht als laatst: Bewaar het gezicht voor het laatst wanneer je deze moet scheren voor de gekozen knipvorm. Dit zal helpen om hun angstwaarden laag te houden. Zorg ervoor dat je het kleinere scheerapparaat voor deze en andere gevoelige gebieden gebruikt.
 • Trim overgebleven haren: Als je niet alles scheert, dan zullen er gebieden zijn die nog steeds haar hebben en sommige zullen een beetje lang zijn. Gebruik een trimmer om erg lange haren te trimmen, deze kan je meestal rond de benen vinden.
 • Ruim het haar op: De haar dat op de grond valt moet opgeveegd en opgeruimd worden. Paardenhaar ontleed echter niet snel, dus het zou niet op een mest- of compostbult gegooid worden. Doe het in plaats daarvan bij het normale afval.
 • Doe een deken op je paard: Je paard zal niet gewend zijn aan de extreme verandering van de temperatuur als gevolg van het hebben van veel minder haar. Daarom hebben ze een deken nodig wanneer je ze buiten zet. Over het algemeen geldt dat een dun deken voldoende is voor een dunne vacht en een dik winterdeken wanneer het erg koud is.

Tips

 • Je hebt waarschijnlijk een extra setje nodig als je een goedkoop scheerapparaat gebruikt, aangezien de mesjes van deze sneller bot zullen worden.
 • Begin met een buik knipvorm, vervolgens lage spoor, hoge spoor, deken, jager en tot slot een volledige knipvorm en stop bij een knipvorm die geschikt is voor je paard. Door het in stadia te doen kan je het scheren later afmaken wanneer jij of je paard geen geduld meer heeft of de mesjes te bot zijn. Zodoende ziet je paard er nog steeds goed uit.

Hoe Paard scheren

 • Scheer niet de eerste keer voor een belangrijke show of evenement. Vraag iemand met ervaring om te scheren als je wilt dat je paard er goed uitziet. Je eerste scheerbeurt zal er namelijk een beetje rommelig uitzien.
 • Zorg ervoor dat je een paar extra mesjes bij de hand hebt als je van plan bent om een volledige of jager knipvorm in een keer te doen, zodat je het eerste setje kan vervangen als deze bot wordt. Deze knipvormen in een keer doen raden we echter af als dit je eerste keer is.
 • Het scheerapparaat wordt warm. Zorg ervoor dat je hem afkoelt met een verkoelende vloeistof en zet hem uit en laat hem afkoelen wanneer dit nodig is.
 • Scheer niet een dag voor een show. Doe het een week van te voren.
 • Scheer niet te laat in het jaar (rond het begin of in het midden van de lente), aangezien dit de groei van de zomervacht zal verstoren.
 • Scheer NOOIT het gezicht! Het kan erg gevaarlijk zijn en er zijn personen geweest die de ogen van hun paarden kwijt zijn geraakt.

Waarschuwingen

 • Sommige paarden vinden het niet fijn of zijn bang om gescheerd te worden. Maar verdoving is niet gerechtvaardigd, tenzij het scheren essentieel is voor de gezondheid of comfort van je paard.
 • Gebruik altijd een stroomonderbreker wanneer je elektrische apparatuur in de buurt van paarden gebruikt.
 • Pas op dat je je paard niet snijdt.
 • Alhoewel trimmers en scheerapparaten op elkaar lijken, zijn trimmers niet krachtig genoeg om een paard te scheren. Je zou moeten kiezen voor een licht of middelzwaar scheerapparaat, wat afhangt van hoeveel je wilt scheren. De zware zijn voornamelijk voor professionals of grote maneges die een hoop paarden scheren.

Dingen die je nodig hebt

 • Scheerapparaat die geschikt is voor het scheren van paarden
 • Stroomonderbreker
 • Een scherp setje messen
 • Een extra scherp setje messen (voor als een je groot gebied scheert of een goedkoop scheerapparaat gebruikt)
 • Een extra scheerapparaat (optioneel)
 • Scheerolie
 • Verkoelende vloeistof
 • Een praam (alleen wanneer nodig)
 • Trimmers voor het trimmen van het hoofd
 • Scheermesjes om fouten te fixen
 • Een betrouwbare helper
 • Een hooinet of andere afleiding voor het paard
 • Overall

Paard scheren knipvormen

Conclusie

We hopen dat het met deze tips een stuk makkelijker voor je wordt om je paard te scheren. Zorg altijd dat je voldoende tijd hebt en dat de veiligheid van je paard altijd voorop staat.